söndag 5 oktober 2014

Mayas dagbok av Isabel Allende


Oj, det har verkligen gått segt med bokläsningen på sistonde. Har varit för trött och inte tagit mig tiden riktigt. Men nu i helgen har jag verkligen tagit mig tid att läsa och det var så skönt.
Mayas dagbok är en mycket intressant och bra bok. En gripande bok om Maya som vid 16 år gammal förlorar sin kära farfar och helt plötsligt förändras hennes liv. Hon hamnar i missbruk och lever ensam bland missbrukare och kriminella och hamnar i farliga situationer.
Till slut får hennes familj tag på henne och försöker få henne på rätt köl igen och hamna rätt i livet och skickar iväg henne långt ifrån allmänheten och utan kommunikation med omvärlden för att hennes förflutna inte ska hitta henne.
Vi får följa hennes berättelse om hennes dagar från när det gick utanför fram till idag.

Maya Vidal ska fylla sexton när hennes älskade farfar Popo dör och hennes farmor går in i en djup depression. Mayas far piloten flyger världen runt och hennes mor har lämnat familjen och återvänt till sitt hemland, Danmark. Ingen vuxen finns där för Maya och tre år senare lever hon på gatan i Las Vegas som hemlös, svårt sjuk och drogberoende på flykt undan ett gäng kriminella.

Farmor Nini hittar så småningom Maya och får in henne på ett behandlingshem. Nini får dessutom Maya att gå med på att resa till ön Chiloé i södra Chile där hon kan få en fristad hos en gammal vän till farmodern. Maya tillbringar ett år på ön utan tillgång till vare sig dator eller tv. I tystnaden och ensamheten börjar hon föra dagbok och berättar om allt hon upplevt under sitt unga och händelserika liv.
Just när hon står i begrepp att finna sin inre harmoni dyker en person från Mayas kriminella förflutna upp för att straffa henne. Maya inser att hon inte längre kan gömma sig undan världen utan i stället måste konfrontera den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar