torsdag 9 september 2010

Rädda Felix av Helena Richardson


Rädda Felix är en verklig berättelse. En bok som griper tag i en från första början.
Den äldsta sonen Mathias blir sjuk i en obotlig ämnesomsättningssjukdom och är döende och är utom räddning. Lillebror Felix bär på sjukdomen och kan räddas om familjen får ett tredje barn som kan donera benmärg. Det barnet måste gallras ut bland embryons för analysera sjukdomsanlag samt att det har passande vävnadstyp till Felix.
Vi får följa familjen och deras kamp. Jag är så otroligt imponerad hur stark mamma Helena är och hennes kämparanda. Flera gånger har jag känt att tårarna har varit nära. Att få läsa om dessa barn är en stor glädje och hur de hanterar situationen. Det den här familjen får utstå går inte att beskriva, vi kan bara försöka förstå men när man aldrig har upplevt något liknande så går det inte. Men jag kan bara säga att boken och familjen förmedlar kärlek.

"Fyraårige Felix riskerar att dö i en obotlig sjukdom om inte familjen skaffar ett nytt syskon, ett barn som kan donera benmärg. Felix bror Mathias är redan bortom räddning, han är döende. För att Felix ska räddas krävs det att han får hjälp snabbt. Efter en lång strid med debatt och ifrågasättande blir föräldrarna slutligen de första i Sverige som får tillåtelse från Socialstyrelsen att genomföra gallring av embryon i jakt efter ett identiskt barn.
I Rädda Felix slungas vi in i Helena Richardsons vardag, en tillvaro som kan tyckas svår att uthärda, men som familjen lyckas hantera med humor, hopp och stort tålamod. Hon berättar uppriktigt och självutlämnande om sin och makens kamp och om drivkraften bakom - kärleken till barnen. Följ deras kamp, en kamp som lämnar ingen oberörd. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar