lördag 7 april 2012

Barnflickan av Hanna von Corswant

Det här är en bra och välskriven skräckroman av en ny svensk författare och det här är hennes debut. Kul att det kommer lite svenska nya författare inom denna genre.
Boken är lite obehaglig och väldigt detaljerad i sina beskrivningar.
Jag lever mig in i huvudpersonens roll och kan förstå hur hon känner sig i de hemska situationer hon hamnar i.
Det var bara en sak jag störde mig enormt mycket på i boken. Att man från en mening till en annan förflyttas till en annan del av huvudpersonens liv och familj. Så när man är inne i boken om vad som händer just här och nu så är man i nästa mening i en annat land och en annan del av hennes liv. Så det var lite förvirrande.
Men jag tyckter boken var bra för att vara författarens första.

Karin anländer till en liten by i Frankrike för att jobba som barnflicka. Men inget är som hon tänkt sig. Inte bara det stora ödsliga huset med sin enorma trädgård och sina minst sagt udda invånare skrämmer henne, utan framför allt det faktum att det inte finns något barn där. Madame Louis påstår att de förlorat sin son och att hon istället ska hjälpa till i hushållet. Karin stannar kvar, kan inte förmå sig själv att vända hem, eftersom hon är på flykt undan hemska minnen.

Gradvis försöker Karin anpassa sig efter Madame och Monsieurs önskemål samtidigt som hon försöker förstå vad det är som sker runtomkring henne. Madame visar ett egendomligt intresse för Karins person. Hon köper nya kläder åt henne, övervakar vad hon äter och visar ett underligt intresse för hennes månatliga blödningar. Droppen blir när Karin får håret avklippt i sömnen.

Karin lär känna Jean-Claude, en ung man från byn, och här ser hon en möjlighet till flykt. Hon berättar vad som händer och till en början verkar han villig att tro henne. Men det dröjer inte länge förrän hon börjar misstänka att Jean-Claude är i maskopi med de andra.

Varför vill inte Jean-Claude hjälpa henne? De andra byborna tittar konstigt på henne, vad är det de tror om henne? Karin känner att paret Louis har någonting annat planerat för henne, men vad? Hon måste fly från huset snart, hon behöver hjälp. Men hur?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar