onsdag 31 januari 2018

Levande död av Mikael Ressem


Det är första boken i serien om ambulanssköterskan Erik Sandström.
Erik har det tufft efter ha förlorat sin stora kärlek och har tyvärr blivit tablettmissbrukare och som blir värre och värre och tror inte det märks.
Hans närmaste och typ endaste vän är Patrik som är ordningspolis.
Erik stöter på ett par misstänka sjukdomsfall som resulterar i att patienterna dör inom kort på sjukhuset i samma symtom. Erik och Patrik börjar luska i fallen när utredningarna läggs ner av polisen. Det är nåt som inte stämmer.
Bakgrunden hittar man 20 år tillbaka och man får följa med tillbaka och se vad som hände då.
Fallet är intressant och jag blir överraskad men jag borde ha förstått men jag bara flöt med och tänkte inte så mycket.
Jag är positivt överraskad till boken och det finns flera böcker i serien som väntar.

Det är midsommarafton och riktigt varmt. Gävle är förvandlad till en vacker sommarstad. En ung kvinna hittas inlindad i en filt på en trottoarkant. Hon har ett stickmärke i vänster armveck och minns inget från de två senaste dygnen. Ambulanssjuksköterskan Erik Sandström åker motvilligt dit för att hämta henne - snabbt och utan vidare eftertanke avfärdar han henne som en hopplös missbrukare.
Men det är något som inte stämmer. På sjukhuset upptäcker man skyhöga levervärden och i blodet finns spår av paracetamol, den verksamma substansen i flera vanliga smärtstillande mediciner. Kvinnan hämtas så småningom hem av sina anhöriga men avlider kort därefter på grund av en förgiftad lever.
Eriks vän, ordningspolisen Patrik Andréasson, kan inte släppa tanken på att någon kan ha fört bort den unga kvinnan och gett henne en överdos av paracetamol mot hennes vilja.
När en ung man kort därefter försvinner under liknande omständigheter kan Patrik inte låta bli att börja undersöka vad som kan ha hänt, trots att hans far, den kända kriminalkommissarien, avfärdat de båda fallen som olyckshändelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar