onsdag 4 mars 2015

438 dagar av Johan Persson & Martin Schibbye


En verklig och viktig bok! Jag har länge velat läsa denna bok och när jag väl börja så kunde jag inte sluta. Den var lika spännande som en deckare men det är hemskt att veta att den är sann.
Tycker det är viktigt att det skrivs om detta och kommer ut så man får en uppfattning om vad som pågår. Hur politiken fungerar i andra länder och hur man påverkas av det. Det är en hemsk berättelse om vad Johan och Martin har fått uppleva under denna tid. Även fast man vet slutet så är det ändå spännande. Johan är lite mer aggressiv och Martin den lugna känslomässiga.
Sen kan jag ju ärligt säga att jag kan tycka att det var lite dumt av dem att ta sig in som de gjorde och utsätta sig för den risk de gjorde som de var fullt medvetna om och själva valde. Men det är så det är ibland och vill man få sig ett svar så kanske det är enda möjligheten. Man tar som sagt inte alltid det bästa beslutet kan man konstatera i efterhand.
Men jag är nöjd över att ha läst boken och fått ta del av deras berättelse.

Den här boken skulle inte ha funnits om inte allt gått snett.
Natten till den 28 juni 2011 satte vi allt på spel när vi i skydd av mörkret korsade gränsen mellan Somalia och Etiopien. Vi ville undersöka hur den hänsynslösa jakten på olja drabbade befolkningen i den stängda och konfliktfyllda Ogadenregionen. Vi ville nå bortom flyktingberättelserna och larmrapporterna, och med våra egna ögon ta reda på sanningen.
Fem dygn senare låg vi skjutna och blodiga i öknen.
Men när det ursprungliga reportaget dog, tog en annan historia sin början. En berättelse om rättslöshet, propaganda och storpolitik.
Efter en Kafkaartad rättegång dömdes vi till elva års fängelse för terroristbrott. Och vi var långt ifrån ensamma. I fängelset satt journalister och politiker som dömts på löpande band för att det inte gått i diktaturens ledband. Vår skildring av olja förvandlades till en historia om bläck.
Vardagen blev en kamp för överlevnad i det ökända Kalityfängelset. På ett cementgolv bakom korrugerad plåt - i en värld av dödliga sjukdomar, misshandel och förtryck - skapade vi en vardag med hjälp av stenhårda rutiner. Fråntagna våra skosnören och vår yttrandefrihet försökte vi bevara det mest värdefulla man har: friheten att själv bestämma vem man är.
Här är vår berättelse om 438 dagars helvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar