fredag 17 juli 2015

I död och lust av Elizabeth Haynes


För ett par år sedan läste jag Elizabeth Haynes första bok "Glöm inte att låsa" och den minns jag väl även idag. För mig var det en krypande känsla av obehag men ändå lockande. Efter det har jag väntat på att det ska komma en ny bok av Elizabeth. Nu finns den här och jag kan såklart inte motstå.
Men jag tror att det är svårt att uppnå liknande känsla med ännu en bok och det hade jag rätt i. Den här boken är inte alls i samma klass som den första. Den här är som en "vanlig" deckare men den är inte dålig. Ingen bok som kommer finnas i minnet så länge men för stunden var den bra.
Jag ser ändå fram emot fler böcker av Elizabeth Haynes för vem vet, kanske kommer det en lika minnesvärd bok i framtiden :)

Två kvinnor hittas på en och samma förmiddag döda i en by i England den ena brutalt ihjälslagen, den andra avliden vid en olycksplats.
Den mördade kvinnan, Polly, var ung och vacker och sprudlade av livsglädje och sexuell aptit. I utredningen framkommer det att hon har haft förhållanden med flera män i det lilla samhället, både gifta och ogifta, och dessutom med två kvinnor. Alla tycktes ha älskat hennes glädje och värme. Men Polly ville vara fri, hon ville inte binda sig.Barbara, som hittas i sin bil i botten av ett stenbrott, var alkoholiserad, depressivt lagd och illa omtyckt. Man utgår från att hon varit berusad och kört av vägen. Men det som från början bara tett sig som en tragisk olycka får snart allt tydligare kopplingar till mordet på Polly.Fler snåriga band mellan de inblandade uppdagas.
Bland Pollys många älskare fanns till exempel Barbaras make. Överhuvudtaget tycks få relationer i byn vara enkla bittra hemligheter och fiendskap kastar en skugga över de flesta kärleksförhållanden och familjer på orten. Och bland poliserna som jobbar med fallen är det inte mycket bättre.
Det blir Louisa Smith som får leda båda utredningarna. För första gången har hon huvudansvaret. Pressen är enorm hennes överordnade kräver snabba resultat, budgeten är snålt tilltagen och i utredningsgruppen ingår en före detta älskare som provocerar, flirtar och generar henne inför kollegorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar