söndag 3 juli 2011

Den blå dagboken av James A. Levine

Det är en är en hemsk men berörande bok om en flicka som heter Batuk och som blev såld av sin far till en bordell som liten flicka.
Barnen bor i små burar i bordellen på Mumbais gator där de tar emot och betjänar sina kunder.
När Batuk var liten blev hon sjuk och inlagd på sjukhus och det var där hon lärde sig att läsa och skriva. Så när hon på bordellen får tag på en penna kan hon skriva sin berättelse om sitt liv på bordellen.
Det är hemskt att läsa om Batuks liv som prostituerad men även gripande. Men man kan inte låta bli att le ibland åt Batuks små skådespel och listigheter. Man får sig en tankeläsare genom att läsa detta. Denna bok är ingen sann historia men vi vet ändå att detta pågår tyvärr. En gripande bok i vilket fall som helst.

Batuk är en flicka som sålts av sin far till en bordell i Mumbai. Där lever hon tillsammans med andra barn vars vardag är att betjäna bordellens kunder. Mellan barnen uppstår en hjärtskärande vänskap som hjälper dem genom deras vidriga tillvaro. Den blå dagboken är en berörande och omskakande skildring av en ung flickas liv på en brutal bordell belägen på en av Mumbais myllrande gator - kallad "burarnas gata". Barnen sitter inspärrade i burar i väntan på att kunderna tas emot och betjänas. Det är, som alla förstår, en fruktansvärd skildring. Berättare är flickan Batuk, som vi får följa från det att hon är tio år fram till dess att hon är femton. Hon har sålts till bordellen av sin far. Genom att hon är skrivkunnig och har lyckats komma över en penna kan hon berätta sin historia i dagboksform. Hennes berättelse är starkt gripande men samtidigt helt osentimental.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar