söndag 24 juli 2011

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman

Denna bok och nästföljande lånade jag nu under sommaren på biblioteket. Jag hade hört så mycket bra om böckerna så när jag väl kom hem med den insåg jag att jag inte ens har läst på baksidan vad de handlar om.
Nu tog jag äntligen tag i första boken. Men besviken blev jag. Tyckte inte alls den var särskilt bra. Ingen bok som fångade mig alls. Det var alldeles för många personer inblandade som rörde ihop hela historien och jag hade svårt att hålla isär allt och det gjorde att jag tappa tråden flertalet gånger.
Tyckte inte historien var speciellt spännande heller. Det enda som var intressant var att följa Karin Adler och hennes liv. Men jag ska ge andra boken en chans, då för att följa Karin igen. Hoppas den är bättre.

Det var som om murbruket inte längre orkade bära den tunga hemlighet som stenhuset så länge bevarat. Innanför väggen fanns ytterligare ett rum som en gång hade tillhört fyrmästarens familj. I dunklet därinne låg en människokropp. Ansiktet var vänt mot dem som om de varit väntade.
På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning den nya turist- och konferensanläggningen. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska återbördas till sin ursprungliga plats. Det är april och invigningen närmar sig.
Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom vilar kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge.
Karin Adler, vid kriminalpolisen i Göteborg, får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Det blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Allt medan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?

2 kommentarer:

  1. Jag håller med: den var minsann ingen höjdare. Jag har dock precis lånat bok två för att ge henne ytterligare en chans sedan får vi se om det blir någon fortsättning efter det...

    SvaraRadera
  2. Annika: Ja, vi får se vad vi tycker om nästa bok.

    SvaraRadera