tisdag 17 maj 2016

Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson


En bok jag har tittat på många gånger och som jag drogs till.
Tycker om att läsa om andra kulturer och miljöer. Här är vi långt upp i norr där regler och lagar har en annan innebörd. Här spelar det roll vilken familj man tillhör och det går långt tillbaka i tiden.
Jag gillar boken men själva fallet lockar mig inte så mycket utan jag är mer intresserad av människorna, kulturen och miljön. Det är så olikt från ens eget liv så därför blir jag så fascinerad av hur andra har det. Jag har inte varit så långt norrut men ändå är det så stora skillnader.
Jag kommer minnas boken just för den sakens skull.

Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala.Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. Hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften.Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sig i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom de dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne själv ur vägen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar